Zit jouw kind in groep 8? Dan krijgt hij of zij dit jaar een schooladvies voor de middelbare school. In dit artikel vertellen we je alles over dit schooladvies, zodat jij en je kind goed zijn voorbereid op deze belangrijke fase in groep 8.
Het schooladvies is het advies dat de basisschool je kind geeft met het oog op de middelbare school. Dus of je kind naar het vmbo, de havo of het vwo gaat, hangt af van het schooladvies. Dit schooladvies wordt doorgaans gebaseerd op drie pijlers, te weten:
- De Centrale Eindtoets, doorstroomtoets groep 8
- Werkhouding
- Gedrag
Gedurende de schoolloopbaan maken kinderen diverse lvs-toetsen. Dat zijn toetsen van het Boom LVS, Cito Leerling in Beeld volgsysteem, IEP leerlingvolgsysteem of Dia lvs. Deze toetsen geven steeds een klein beetje richting aan wat een kind kan. Het schoolniveau dat past bij deze vaardigheid wordt zo steeds duidelijker.
Hoewel de verschillende lvs andere toetsen hebben, komt het er in het algemeen op neer dat hoe beter een toets wordt gemaakt, hoe hoger het schooladvies is. Wanneer we kijken naar de cijfers van Leerling in Beeld, kunnen we het volgende concluderen:
- Overwegend I scores is vwo
- Overwegend II scores is havo
- Overwegend III scores is vmbo tl
- Overwegend IV scores is vmbo kader
- Overwegend V scores is vmbo basis of praktijkonderwijs
Dat is puur gebaseerd op de doorstroomtoets, voormalige Cito-toets groep 8. Er wordt ook gekeken naar werkhouding en gedrag.
Is een kind heel leergierig? Dan zal het advies eerder naar boven worden afgerond. Bijvoorbeeld kinderen die altijd hun huiswerk op orde hebben en goed zijn in het maken van taken, los van de opbrengsten. Ook gedrag is belangrijk in de overgang naar het voortgezet onderwijs. Als gedrag belemmerend werkt, zal het advies ook naar beneden worden gehouden.
Wel goed om te weten is dat de doorstroomtoets in groep 8 de uitslag kan veranderen. Wanneer je een lager advies hebt gekregen dan de score op de toets, wordt deze door de school bijgesteld naar boven. Dat is verplicht. Op die manier wordt door de overheid kansengelijkheid tegen te gaan.
Nadat je de scores hebt gekregen krijg je van de leerkracht een schooladvies. Alleen de doorstroomtoets kan dat advies nog verhogen als die hoger wordt gemaakt dan het advies. Zo niet, dan blijft het advies staan. Je gaat samen met je ouders op zoek naar een middelbare school die bij he past, bezoekt de scholen en dot proeflessen. In maart zijn alle kinderen ingeschreven en horen ze snel of ze bij de school van hun keuze mogen beginnen.
Ben je op zoek naar een middelbare school? Dan is het van belang dat je je er thuis voelt. Proef de sfeer en stel je vragen. Denk ook na of je jezelf op de betreffende school rond ziet lopen. En niet onbelangrijk: komt het niveau van de school overeen met het schooladvies dat je gekregen hebt of verwacht te krijgen?
Tijdens open dagen kun je proeflessen doen en je ogen uitkijken. Wees niet bang om uit te proberen en vragen te stellen, want de komende vier tot zes jaar kan het zomaar jouw school zijn.
Het schooladvies wordt gebaseerd op een aantal factoren, te weten de Centrale Eindtoets (die nu doorstroomtoets heet) en werkhouding en gedrag. De doorstroomtoets kan een advies verhogen als de score van de doorstroomtoets hoger is dan het advies van de leerkracht. De aanmelding is in maart en in de maanden die volgen horen kinderen of ze zijn aangenomen op de school van hun eerste keuze.