Wandelen voor water

In ontwikkelingslanden, waaronder de Afrikaanse landen Ethiopië, Ghana en Congo, moeten kinderen soms uren lopen voordat ze water kunnen tappen uit een put. Daarna moeten ze dan nog terug met dat water. Het gaat om vele kilo’s water die deze kinderen dagelijks naar huis brengen. Het goede doel ‘Wandelen voor water’ zamelt geldt in voor nog meer waterputten zodat kinderen in ontwikkelingslanden sneller water hebben.

Yari

Yari (9) uit Ethiopië moet elke ochtend om 5 uur opstaan. Dan loopt hij samen met twee vriendjes 9 kilometer over de steppe naar het dichtstbijzijnde dorpje. Het is daar dan altijd erg druk. Ze komen er rond 7 uur aan en dan staan er hele rijen van mensen. Ze hebben pannen, emmers en teilen op hun rug. Deze worden gevuld met water uit de waterput.

Als de emmer van Yari, waar 10 liter water in kan, vol is, gaan ze weer terug. De terugweg duurt wel drie uur. De kinderen zijn moe, maar hebben geen andere keuze. Water is van levensbelang. Daarom doen ze dit dag in, dag uit.

Ervaring

Wandelen voor water is een project waarbij kinderen in Nederland ervaring op doen van hoe het is om in een ontwikkelingsland te leven. Op die manier wordt tegemoet gekomen aan de kerndoelen voor wereldoriëntatie. Kinderen die meedoen aan Wandelen met water zoeken sponsoren die hen per ronde of per kilometer betalen. Het geld dat opgehaald wordt gaat naar waterputten in ontwikkelingslanden. Kinderen doen zo ook mee aan het stukje wereldburgerschap, waarin zij leren allemaal een rol te hebben in de mondiale samenleving. Sterk helpt zwak.

Wat doen de kinderen?

De kinderen gaan met 6 liter water op hun rug (in een blauwe rugzak die ze mogen houden) 6 kilometer lopen. Dat kan een afgezet stuk zijn door de stad, maar dat kunnen ook meerdere rondjes rond een veld zijn. Dit project is voor kinderen een hele beleving. Van tevoren krijgen zij les over ontwikkelingslanden en leren ze meer kinderen zoals Yari kennen. Op die manier verplaatsen zij zich in het leven van kinderen die het minder goed hebben.

Succesvol project

Wandelen voor water is al ruim tien jaar een begrip in Nederland. Veel scholen doen jaarlijks mee met de projecten en staan stil bij kinderen in ontwikkelingslanden. Door dit succes heeft het project al meerdere waterputten in ontwikkelingslanden kunnen openen. Daar komen steeds meer putten bij en zo worden kinderen in ontwikkelingslanden goed geholpen.

Combinatie met avondvierdaagse

Wat vaak gebeurt is dat scholen die de avondvierdaagse lopen, het project eraan koppelen. Eén of twee avonden staan zij dan stil bij het project Wandelen voor water en kun je als toeschouwer een stoet kinderen in het blauw voorbij zien komen. Kinderen combineren op deze manier de ervaring van wandelen met water (6 liter voor 6 kilometer) met het plezier van de avondvierdaagse. Scholen die dit professioneel aanzetten schakelen vaak de media in, waardoor het project nog meer bekendheid krijgt en nog meer scholen hun bijdrage kunnen leveren.

Meer weten?

Meer weten over het project ‘Wandelen voor water?’ Bezoek dan de website.