5 IJzersterke Cito-toets Tips

Ieder jaar doet de Cito-toets stof opwaaien, maar ieder jaar kijken kinderen van groep 8 er stiekem ook naar uit. De Cito-toets is tenslotte wel hún momentje. Het momentje waarop alle kinderen van groep 8 zich echt de oudste van de school voelen. Want de Cito-toets, die is toch wel heel belangrijk…  

In dit artikel willen we ouders en kinderen vijf ijzersterke tips aanreiken die de Cito-toets een stuk leuker en minder gestrest maken. Ook leuk voor leerkrachten, overigens. Deze tips gelden ook voor de Leerling in Beeld-toets.

Wissel toetsen af met spelletjes 

Cito-toetsen vergen veel concentratie van kinderen. Daarom is het leuk en zeker ook zinvol om de toetsen af te wisselen met spelletjes. Dat kan in de klas natuurlijk al met een kort spelletje waarbij de aandacht even naar iets anders kan gaan. Op school kan dat door er thuis voor open te staan om even wat leuks te gaan doen. De Cito blijft dan ook op school en kinderen hebben ‘s middags de tijd om te ontladen. 

Los samen vragen op 

Er zitten altijd wel van die vragen bij die moeilijk worden gevonden, door kinderen en ouders. Als leerkracht is het prima om na de Cito-toets (als ze ingeleverd zijn!) een paar moeilijke vragen klassikaal te behandelen. Kinderen worden dan soms opgelucht als ze het goede antwoord weten, maar andere kinderen raken ook niet in de stress als ze eenmaal weten dat hun antwoord fout is.  

Drink voldoende 

Water drinken is toegestaan tijdens de Cito-toets. Kinderen mogen gewoon drinken wanneer ze dat willen. Vocht is belangrijk. Ook thuis is het belangrijk om tijdens de toets goed op voeding te letten. Kinderen hebben veel energie nodig, maar moeten natuurlijk ook niet met teveel eten op naar school. Hun concentratie is de dagen van de Cito-toets heel erg belangrijk.  

Wist je trouwens dat kinderen tijdens de Cito-toets kauwgum mogen eten? In alle kleuren, geuren, vormen en maten treffen leerkrachten ze aan. Aardbeiensmaak, framboos, cola, koffie en munt… Kauwen laat het bloed goed doorstromen in de hersenen en daardoor kunnen leerlingen zich beter concentratie. Fabeltje? Ach, als kinderen geloven dat het werkt, is alles geoorloofd op deze dagen!

Een toets is maar een toets 

Voor kinderen in groep 8 geldt gelukkig dat de Cito-toets niet meer negatief van invloed kan zijn. Het schooladvies van de meester of juf in groep 8 wordt vaak opgevolgd en kinderen staan al op hun nieuwe school ingeschreven als de toets in april wordt uitgevoerd. Dus ‘een toets is maar een toets’ geldt hierbij wel. Kinderen hoeven er niet meer van wakker te liggen. 

Mooi meegenomen is dat een hogere score nog wel verschil zou kunnen gaan maken! Niet meer je best doen is dus ook geen optie meer! 

Wist je dat stress bij veel kinderen voorkomt? Ze voelen veel druk van buitenaf om te presteren. Stress is ongezond en daarom streven wij ernaar zoveel mogelijk stress weg te nemen. De titel ‘Een toets is maar een toets’ geeft ook aan hoe wij erover denken. Belangrijker is dat kinderen goed mee kunnen komen en het op school gezellig hebben. Dan komt de rest vanzelf.

Probeer veel te sporten 

Tijdens de Cito-toets worden vooral de hersenen gekraakt. Het is dan ook heerlijk voor kinderen om na de toets helemaal los te maken. Tips voor leerkrachten: zet ‘s middags een spannende en bewegingsvolle gymles klaar. Denk aan apenkooien of een ander druk tikspel. Voor thuis geldt dat kinderen vooral moeten gaan sporten. Dat verzet hun gedachten, maar maakt ook allerlei stofjes vrij waardoor ze zich gelukkiger voelen en met meer vertrouwen de Cito-toets kunnen gaan maken. 

Conclusie 

De Cito-toets hoeft geen ramp te zijn. Veel kinderen vinden het zelfs hartstikke leuk om de Cito-toets te maken, omdat het echt een moment is voor groep 8. Met de vijf genoemde tips kan iedere ouder en leerkracht het beste uit de Cito-toets halen.